Kistormás

 

Kistormás község címere
(Tolna megye)

A település címere egy pajzsot ábrázoló forma. A forma két részre van osztva, amely két különböző szín határoz meg. A felső szín zöld melyben két ember szőlőt tartanak a vállukon. Ez a jelkép a település dombos-hegyes vidékre jellemző szőlőművelés múltját tükrözi. A település alacsony vízállású kútjai miatt a vörös bortermelés egyik meghatározója volt a községben élőknek. A régi elbeszélések alapján valamikor több bor volt a pincékben, mint víz a falú kutjaiban.
A címer alsó része kék színű és ebben a település másik jelképe látható a templom. A jelkép a település elhivatottságát jelképezi az egyház felé. Valamikor a község szinte kivétel nélkül az evangélikus egyházhoz tartozott. Ezek a jelképek sajnos már nem igazán élethűek, mert a településen nincs működő egyház, és csak két-három személy van, aki a szőlőművelést folytatja.

 
The Coat-of-Arms of the Village of Kistormás
(The County of Tolna)

The coat-of-arms of the settlement is shield shaped. The shield is divided into two, and the two halves are in different colours. The upper field vert bears two figures holding grapes on their shoulders. This symbolises the vine producing past of the village, which is typical in hilly areas.
Because of the low tide wells of the village, red-vine production was one of the determining job of the inhabitants. According to old stories long time ago there were more vine in the cellars than water in the wells of the village.
The lower field azure bears a church which is another symbol of the village, representing religious devotion. Some time ago almost every inhabitants belonged to the evangelical church. Unfortunately, these symbols are not realistic anymore, because the settlement owns no operating church and there are only two or three people who deals with viniculture.