Máriahalom

 

Máriahalom község címere
(Komárom-Esztergom megye)

A címer: kék alapú, pajzs alakú, tetején bástyafokkal és fekete kereszttel. A pajzson ezüstszínű, fehér alapú földművelésre utaló jelzéssel kettő darab ezüstszínű ekevas és zöld színű szőlővessző, sárga színű termésekkel található. A címer bal oldalán búzakalász látható.
A címerpajzsban szereplő jelképek közül a búzakalász, az ekevasak a mezőgazdasági termelésre, a gazdálkodásra utalnak. A szőlő és termése a község történelmi múltjában szereplő hagyományos szőlőtermelést és borászatot szimbolizálja. A címer tetején látható fekete kereszt a lakosságot összetartó római katolikus vallást jelképezi.
 
The Coat-of-Arms of the Village of Máriahalom
(The County of Komárom-Esztergom)

The settlement’s coat of arms can be described as follows:
Shield erect and azure, topped by the parapet of a rampart and a cross, sable. Shield is decorated with two ploughshares, both argent, a vinestock, vert, fructed or. These charges are all references to the inhabitants’ agricultural activities. On the sinister side an ear of wheat. The charges of the ploughshares and the ear of wheat symbolise agriculture. The vinestock and the grapes refer to the fact that the settlement is part of a historical wine growing area. The black cross on the top of the shield is the emblem of the inhabitants’ Catholic faith.