Nagycsécs

 

Nagycsécs község címere
(Borsod-Abaúj-Zempén megye)

Egyenes oldalú, egyenesen álló csücskös talpú pajzs. Színe kobaltkék. A pajzsszegély vékony fekete vonal, belül arany.
A cölöphelyen, a pajzstalp közepén áll a falu temploma. Térhatású ábrázolás. A nyugati front dominál, jobbra perspektivikusan futnak az északi oldal vonalai. A csúcson katolikus kereszt, román ablakok. A templom színe ezüst, árnyékolás arany fémekkel.
A pajzsderék jobb és baloldaláról felfelé ágaskodó hal, íveltek, tengelyesen szimmetrikusak, tekintetünk a keresztre néz. Színük ezüst.

A pajzson ezüst, ötpántú tornasisak. A pántok és a nyakrész szegélye arany. Felül háromlombú sisakkorona, színe arany.
A sisakdísz jobbra ágaskodó ezüst ló arany kantárral. A ló két oldalán 2x2 részes többtollú, felfelé növekvő, kifelé néző szárny található. Színezése megegyezik a sisaktakaró színezésével.

Bevagdalt, levélszerű sisaktakaró. A jobb oldali bélés arany, a külső oldal kék. A bal oldali bélés ezüst, a külső oldal vörös.

Az egész címer olívzöld, tojásdad alakú foglalaton nyugszik.
A foglalat belső színe homokszín. Az olívzöld keret alján vörös-kék, háromszög alakban bevágott szélű ívelt szalag. Rajta álló arany antikvával a NAGYCSÉCS felirat.

 
The Coat-of-Arms of the Village of Nagycsécs
(The County of Borsod-Abaúj-Zemplén)

Pointed base shield erect, azure. The shield is trimmed sable, inside or. In the middle of the base in the middle fields the three-dimensional representation of the village church is borne.
The west front is the dominant, the lines of the northern side run perspectively. At the top of the church a Catholic cross is placed, the church has Roman style windows. The church is argent with shadows or.
On both sides of the fess a fish argent, prancing, arched, symmetrical, looking at the cross.
On the shield a five-banded tournament helmet argent is placed. The bands and the trim of the collar are all or. At the top a three-verdured coronet or is borne.
The crest is a horse argent, prancing with bridle or. On both sides of the horse a wing, growing upwards, statant, contourné, with several feathers is borne. Its colour is the same as the mantling.
The mantling is scalloped, leaf-like. The lining is or on the dexter and azure on the outer side. The lining is argent on the sinister, the outer side is gules.
The whole shield is vert, resting on an egg-shaped setting.
The inner side of the settingis tawny. At the bottom of the frame vert a concave scroll gules-azure, cut in a triangular shape. On it the motto NAGYCSÉCS is borne in or.