Nemesrempehollós

 

Nemesrempehollós község címere
(Vas megye)

Nemesrempehollós község címere: kék, fehér színű dombor pajzsban, zöld talajon álló, a kék mezőben arany búzakévével, a fehér mezőben barna ágon, fekete hollóval, csőrében arany gyűrűvel, a pajzson aranyszínű nemesi koronával. A pajzsot arany csík veszi körül, a pajzson belül a talapzatot és a mezőket egymástól arany csík választja el.

A zöld talapzat a sík vidéket, a rét, legelő gazdálkodást, az állattartást fejezi ki, a kék mező a béke színe, a búzakéve a lakosság mezőgazdasággal való foglalkozást, a fehér mező a tisztaságot jelenti. A fekete holló csőrében az arany gyűrűvel a két korábbi falu, Rempehollós és Nemeshollós egyesítését jelképezi. A nemesi korona kifejezi, hogy mindkét faluban éltek nemesi családok.

 
The Coat-of-Arms of the Village of Nemesrempehollós
(The County of Vas)

The coat of arms of the village of Nemesrempehollós can be described as follows:
Spade shield erect, azure and argent. On ground vert in field azure a sheaf of wheat, or. In field argent a raven sable, in its beak a ring or. Shield is topped by a nobiliary crown, also or. Shield is enframed by a line or; in shield base and the individual fields are also partitioned by lines or.

Base vert is symbolical of the flat area that surrounds the village. It is also a reference to the nearby pastures and the local animal husbandry. Field azure is symbolical of peace. The sheaf of wheat is an emblem of agriculture, the inhabitants’ main source of living. Field argent symbolises purity. The raven sable with the golden ring in its beak signifies the union of the two original settlements, that is of Rempehollós and Nemeshollós. The nobiliary crown refers to the fact that both of these two villages had noblemen among their inhabitants.