Rigács

 

Rigács község címere
(Veszprém megye)

A címer álló helyzetű, csücskös talpú pajzs.

Az osztatlan zöld pajzsmezőben egy lebegő nyitott arany koronán, jobbra lépdelő kettős farkú aranyoroszlán látható. Az arany koronát ezüst gyöngyök, veres és kék ékkövek díszítik a bélése veres.
Az arany hímoroszlán nyelve és a karmai feketék. Jobb mancsában bal haránt irányban mutató arany markolatú, ezüst szablyát tart. Kinyújtott bal mancsában egy visszafelé csavarodó ezüst kosszarv látható

A címer magyarázata:

Rigács ősi valószínűleg már a honfoglalás előtt is létező település, melynek első írásos említése 1348, ill. 1396-ből maradt fenn az okleveleken „Rygach” formában. A település nevében a szláv eredetű „rog” azaz „szarv” szó rejlik. A névadás is bizonyítja, hogy honfoglaló eleink itt nem lakatlan területre telepedzek meg, mint a szomszédos Megyer falu esetén. A mai község elődjeként már a honfoglalás előtt is létezhetett, a Marcaltól kisé távolabbi árvízmentes helyen egy kis, földműveléssel foglalkozó szláv falú.
A címer a község eredeti, 1864-ben keletkezett (Bach korszakbeli) igazoló iratokon fennmaradt viaszpecsét lenyomatból származik. A keltezés nélküli pecsétrajza egy lebegőm nyitott koronán jobbra lépdelő kétfarkú oroszlánt ábrázol. Az oroszlán jobbjában egy szablyát tart. A pajzsnélküli rajz felett: N R H P betűk (Nemes Rigács Helység Pecsétje) olvashatók.

Rigács mai címere egyrészt az egykor nemes község pecsétjéből született a heraldika szabályainak betartásával. Mivel a pecsétrajz nem ábrázol címerpajzsot, az oroszlán csücskös talpú pajzson került ábrázolásra. A címerpajzs zöld színe a község mezőgazdasági jellegét tükrözi. Rigács egykori nemesi rangját a pajzs feletti falkorona jelképezi.
A címer másrészt mesélő címer, mivel elmeséli, a község nevét. Az oroszlán bal mancsában látható ezüst szarv, a címerben fel vett új motívum, amely a község nevére utal.
 
The Coat-of-Arms of the Village of Rigács
(The County of Veszprém)

Pointed base shield erect.
In field vert a lion or, double queued, passant is placed on an open coronet or, couped. The coronet or is adorned with pearls argent, gems gules and azure, the lining is gules.
The tongue and karmok of the lion or are sable. In his dexter paw he is holding a scimitar argent, with hilt or, pointing to the dexter at a slant. In his sinister paw a ram horn argent, curling backwards can be seen.